crta
Novice in obvestila Arhiv novic in obvestil Vabilo na celodnevni izlet v Rezijo in Videm 12.maja 2023

Vabimo vas na celodnevni izlet v Rezijo in Videm v petek, 12. maja 2023.

izlet-videm-rezija1 izlet-videm-rezija2 izlet-videm-rezija3


Iz Brd se bomo odpeljali ob 7. uri s Huma. Sledijo postajališča
Kojsko, Gonjače, Šmartno, Dobrovo-Štaloni.

PUŠJA VAS – ena izmed najlepših vasi v Italiji in razstava mumij
Pušja vas je imela skozi zgodovino pomemben strateški položaj. Pred turškimi vpadi je odigralo pomembno vlogo stražarja, zato ga še danes obdaja srednjeveško obzidje. Vas se ponaša tudi z burno preteklostjo zaradi številnih požarov, obiskov črne kuge, vojne in nazadnje še katastrofalnega potresa leta 1976. Sprehodili se bomo skozi strnjeno jedro obnovljene vasi ter si poleg obzidja ogledali tudi mestno hišo in romansko-gotsko katedralo posvečeno apostolu Andreju. Ogledali si bomo tudi razstavo mumij. Ker je Rezija in predvsem Pušja vas poznana po sivki, se bomo lahko ustavili v eni izmed simpatičnih trgovinic na glavni ulici in po želji kupili izdelke iz sivke.

RAVANCA – središče Rezije z največjo župnijsko cerkvijo
»Sta dušle tu-w sridi od te rozajanske duline: to jë löpu, da ste paršle!« (Prišli ste na sredo rezijanske doline: lepo je, da ste prišli!). Prebivalce Rezije zaznamujeta edinstvena kulturna in jezikovna dediščina, ki ju domačini še vedno ponosno ohranjajo, rezijanščina pa se v dialektu razlikuje od vasi do vasi. Rezijani so izredno ponosni na to, da so nekaj posebnega. Sprehodili se bomo skozi središče Rezije, vas Ravanca in si ogledali največjo župnijsko cerkev v Reziji, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. Videz, ki ga ima danes, je dobila v 18. stol. v slogu lombardskih bazilik, pogled nanjo pa ne izdaja starosti njenih več kot 900 let…


NA OBISK K REZIJANOM – spoznavanje kulture skozi glasbo in ples
V Reziji nas bo sprejel simpatični domačin in nam predstavil očarljivo dolino skozi svoje oči in skozi svoj jezik. Skupnost v Reziji je edinstvena. Simpatični domačin bo poskrbel za glasbo in skupaj z njim se boste zavrteli ob rezijanskih ljudskih pesmih. Rezijani so zelo ponosni na svoj jezik. Iz ust zavednega Slovenca bomo slišali marsikatero nepoznano besedo in se zabavali ob interpretaciji ljudskih zgodbic lokalnega poznavalca. Ob tem se bomo pošteno nasmejali in naučili kakšno novo besedo.

12:00 REZIJANSKO KOSILO – tipična rezijanska kulinarika
Sredi dneva si bomo v tipični rezijanski gostilni privoščili odlično kosilo:

• Rezijanska česnova juha
• Svinjska pečenka s pečenim krompirjem
• Mešana solata
• Domača sezonska sladica

SOLBICA – edina vas v Reziji z ohranjeno originalno arhitekturo
Solbica je ena najbolj znanih rezijanskih vasi in edina, ki je velik potres v sedemdesetih letis ni prizadel. Tako je edina ohranila tradicionalno rezijansko vaško arhitekturo. Danes je Solbica precej živa vas z mahnimi uličicami, ki ji dajajo podobo prikupnega podeželskega mesteca. Sprehodil se bomo skozi to hribovsko vasico, si ogledali tipično arhitekturo in uzrli številne njive famoznega rezijanskega »stroka« (česna).

MUZEJ STARIH REZIJANSKIH POKLICEV in REZIJANSKA HIŠA
Življenje v Reziji zaradi težkih življenjskih razmer in odrezanosti od sveta ni bilo nikoli enostavno, brusači pa so svojim družinam omogočili dostojno življenje. Brusači so, tako kot kleparji in dežnikarji, opravljali pretežno obrtniško dejavnost, zato so morali iskati delo izven doline. Potovali so zlasti po avstro-ogrskih deželah, pa tudi po Balkanu, nekateri celo do Jeruzalema...
V družbi domačina si bomo ogledali zelo zanimiv muzej starih poklicev in obnovljeno rezijansko hišo.

VIDEM (Udine) – duša in srce ter glavno mesto Furlanije
Za zaključek našega izleta si bomo ogledali prestolnico Videmske pokrajine in glavno dežele Furlanija Julijska krajina ter se prepustili njegovemu italijanskemu mestnemu vrvežu … Občudovali bomo največje mestne znamenitosti; osrednji trg Piazza della Liberta z ložo Lionello, ložo in kapelo S. Giovanni, stolp z uro in spomenik miru, ulico Via Mercato Vecchio s čudovitimi palačami, trg Matteoti s cerkvijo San Giacomo in vodnjakom, trg XX. Settembre z neoklasicistično palačo Kechler ter trg Duomo s katedralo. S trga se bomo mimo Paladijevih arkad povzpeli do gradu in cerkve Santa Maria in Castello….

Na Hum se bomo vrnili približno ob 20.00.

Cena:

Min. št. potnikov min. 45 min. 40 min. 35 min. 30
Cena na osebo 60,00 € 65,00 € 70,00 € 75,00 €

 

Doplačila na kraju samem:

• Ogled mumij v cerkvici Sv. Andreja: 2,00 € na osebo
• Morebitna dodatna pijača pri kosilu

Prijave sprejemamo do petka, 28.4.2023 na telefonske številke:

  • 031/466-342 (Zorana),
  • 040/285-215 (Evgenija),
  • 041/664-602 (Milena) in
  • 041/393-309 (Duška).

 

Želimo vam prijeten izlet poln nepozabnih doživetij.