crta

Novice in obvestila

Sobota, 21.9., od 8.30 do 12.00.

Športni park Nova Gorica (na stadionu)
STOJNICA CENTRA ZA KREPITEV ZDRAVJA

  • Meritve krvnega tlaka in sladkorja.
  • Prikaz samopregledovanja dojk in mod na modelu.
  • Merjenje telesne mase s "pametno" tehtnico
  • Tehnike sproščanja in čuječnost.
  • Testiranje telesne pripravljenosti (2 min test stopanja ali 6 min test hoje).
  • Predstavitev nordijske hoje.

Z vami bodo medicinske sestre, fizioterapevtke, psihologinje, kineziolog in dietetičarka Centra za krepitev zdravja Nova Gorica!

V primeru dežja dogodek odpade!

Vabilo na Festival za tretje življenjsko obdobje od 1. do 3. oktobra 2019

v Cankarjevem domu v Ljubljani

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Brda vabi na 19. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani v torek 1. oktobra 2019.

Festival vsako leto obišče več kot 17 500 obiskovalcev iz vse Slovenije iz Univerz za tretje življenjsko obdobje, društev upokojencev in drugih društev iz Slovenije in tujine. Vsako leto dogodek soustvarja več kot 3 000 posameznikov. Festival s svojo vsebino že 18 let uspešno gradi most med generacijami posamezniki, nevladnimi organizacijami in drugimi institucijami.

Letošnji festival bo prežet z glasbo, ažurnimi informacijami in tematikami ter dobro družbo. V okviru festivala, ki bo trajal od 1. do 3. oktobra bo potekalo kar 80 pevskih, plesnih in gledaliških nastopov, ki jih bodo pripravila razna društva, izobraževalni program, strokovni program, razne razstave z več kot 160 razstavljavci s področja zdravja zdrave prehrane, turizma, prostega časa, športnih aktivnosti in drugo.

Obisk festivala je brezplačen. V kolikor bo dovolj interesentov bo prevoz z avtobusom (za doplačilo).

Za obisk festivala se lahko prijavite na GSM 031/632-916 ali 041/393-309 do
23. septembra 2019.

Spodaj predstavljamo program jesenskega izleta v Andaluzijo.
Natančne informacije o odhodu obomo objavili naknadno.

14. OKTOBER 2019

1. DAN: GORIŠKA BRDA - SEVILLA - CORDOBA
Odhod ob 2:30 iz Huma in vožnja do letališča Marco Polo pri Benetkah. Vkrcanje na jutranji let do Seville in predviden polet ob 7:20. Po pristanku vožnja do Cordobe in ogled tega čudovitega mesta. Sprehodili se bomo po slikovitih, še mavrsko obarvanih ulicah do najpomembnejšega spomenika starodavnega mesta – mošeje tisočerih stebrov Mezquite. Sledi še sprehod do rimskega mostu ter po Juderiji, nekdanjem židovskem predelu mesta. Po ogledu vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. DAN: SEVILLA – JEREZ DE LA FRONTERA
Po zajtrku sledi ogled Seville, prestolnice Andaluzije. Mesto v sebi skriva mešanico različnih kultur, od ostankov iberskih naseljencev do arabske kulture in sodobne arhitekture. Obiskali bomo staro mestno jedro s slikovito stolnico, se sprehodili čez Španski trg in si ogledali mogočno palačo Alcazar. Nekaj prostega časa, nato pa vožnja v Jerez. Ogledali si bomo eno izmed vinskih kleti v okolici. Izvedeli boste podrobnosti o posebnem andaluzijskem vinu sherriju in brandiju, ki ju boste lahko tudi pokušali. Namestitev v hotelu v okolici, večerja in nočitev.

3. DAN: GIBRALTAR – RONDA - GRANADA
Po zajtrku v hotelu naš čaka vožnja na skrajni jug Španije do Gibraltarja. Z mini avtobusi se boste popeljali do razgledne ploščadi, od koder je lep razgled na Afriko in špansko obalo. Na eni strani Sredozemsko morje, na drugi strani pa Atlantik in nagajive gibraltarske opice bodo sigurno pustili nepozaben vtis. Odpeljali se bomo še do čudovite bele vasice Ronda, z eno najbolj spektakularnih leg nad globoko sotesko reke Guadalevin. Ponaša se z drugo najstarejšo areno za bikoborbe v Španiji in tremi veličastnimi kamnitimi mostovi, ki se ponašajo visoko nad sotesko. Po ogledu in kratki pavzi se bomo odpeljali proti Granadi. Nastanitev v hotelu in večerja, po večerji pa še ogled predstave pristnega flamenka – tradicionalnega andaluzijskega plesa.

1

4. DAN: GRANADA - VALENCIA
Zajtrk, nato pa bo naša prva postojanka znamenita trdnjava in palača Alhambra. Ob ogledu soban se bomo vrnili v 14. stoletje, ko je Granadi vladala družina Nasridov in zgradila palačo iz ''kamnitih čipk''. Ogledali si bomo še palačo s čudovitimi cvetočimi vrtovi El Generalife. Čaka nas še staro mestno jedro Granade, ki ga zaznamujejo številne zavite ulice z mavrskim pridihom. Tu se nahaja tudi kraljeva kapela grobnica katoliških vladarjev Ferdinanda in Izabele. Polni novih vtisov se bomo poslovili od Granade in pot nadaljevali proti Valenciji. Namestitev v hotelu po poti, večerja in nočitev.

5. DAN: VALENCIA – PENISCOLA
Zajtrk v hotelu, nato pa nas čaka vožnja do tretjega največjega mesta v Španiji, ki se ponaša s številnimi parki in vrtovi. Panoramski ogled z avtobusom skozi novejši del, s katerim se mesto uvršča v eno najmodernejših evropskih mest. Sprehodili se bomo po starem središču mesta, ki je klasično špansko in je zaradi čudovite gotske arhitekture uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Nekaj prostega časa v katerem priporočamo, da si za kosilo privoščite paello, ki so jo ''izumili'' prav v Valenciji. Vožnja do Peniscole in tam prosto za raziskovanje ali kopanje. Večerja v hotelu ter nočitev.

6. DAN: PENISCOLA – BARCELONA- FRANCIJA
Zajtrk in vožnja do Barcelone. Najprej bomo naredili panoramski ogled tega čudovitega mesta, ki je prestolnica Katalonije. Z avtobusom se bomo zapeljali mimo glavnih znamenitosti, se sprehodili po glavni ulici La Rambla in v prostem času po želji obiskali eno najlepših tržnic v Evropi – La Boqueria. Po ogledu sledi daljša vožnja proti Franciji in nočitev v hotelu na poti.

7. DAN: MARSEILLE – GORIŠKA BRDA
Po zajtrku vožnja proti domu in na poti postanek v Marseillu. Kratek avtobusni ogled, ter vzpon do bazilike Notre-Dame da la Garde od koder je prelep razgled na staro pristanišče, ter otoček Château d'If. Vožnja dalje, čez Italijo proti domu.

2

CENA: 840€/osebo
*cena velja pri udeležbi min 45 potnikov

CENA VKLJUČUJE: avtobusne prevoze po programu, letalsko karto Benetke-Sevilla z vključeno ročno prtljago, 5x nočitve s polpenzioni v hotelih 4*/3* in 1x nočitev z zajtrkom v hotelu v Franciji, zunanje oglede po programu, vstopnino v Alhambro in Generalife, ogled predstave flamenka, ogled z mini busi v Gibraltarju, ogled vinske kleti in degustacija v Jerezu, vstopnino v Alcazar, lokalne vodnike (kjer je to potrebno), vodstvo in organizacijo potovanja.

MOŽNA DOPLAČILA OB PRIJAVI:

• enoposteljna soba 180€
• zavarovanje rizika odpovedi 4,56%
• zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini 6,40€

OBVESTILO GLEDE ALHAMBRE: Zaradi velikega povpraševanja in omejenega števila obiskovalcev v Alhambro, so sprejeli novo politiko izdaje vstopnic za vodene oglede, zato še vedno čakamo potrditev s strani agencije v Španiji.

Čedad in Stara Goracedad
Na ekskurzijo bomo šli v soboto, 30.3.2019  ob 9 uri iz Huma. Ker smo naročili avtobus, bomo pobirali po poti- Kojsko, Šmartno, Dobrovo, Neblo.
Za 29 sedežni bus  je cena 315 evrov, približno 12 evrov na osebo. Do petka, 22.3. moramo potrditi najem avtobusa, zato prosim, da v vaših skupinah poberete po 10 evrov, ostalo pa na busu. Če ne bo vsaj 25 vplačil, bomo avtobus odpovedali in gremo z avtomobili, z odhodom ob 9 uri iz Huma. Pred vstopom v Italijo se zberemo na parkirišču pred mejo, da se preštejemo.
Ekskurzijo bo vodil naš član, Miloš Kumar, z nami bo tudi nova mentorica krožka "Umetnostna zgodovina".
Hrana in pijača  iz "rukzaka"! 
 
Za več informacij tel.:
  • 031 543 073  Miloš
  • 031 632 916 
  • 041 393 309
  • 031 466 342

 

Spoštovane članice, spoštovani člani!

Ljudje ostanemo vse življenje družbena bitja z določenimi potrebami, ki so v posameznih obdobjih našega življenja različne. Družba, ki ima v svoji sredini generacijo ljudi z željo nenehno se učiti, je nedvomno bogata družba. Člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Brda z našim delovanjem letos že četrto leto dokazujemo, kako veliko življenjske energije, ustvarjalne moči in idej imamo in jih tudi znamo koristno razvijati in z njimi bogatiti sebe in družbo. Prav je, da sodobni človek v visoki zrelostni dobi ohranja vitalnost telesa, uma in duha. In prav naša Univerza vse to omogoča. Pri tem ne gre le za doseganje uspehov na izbranem področju. Zagotovo je vključevanje v tovrstno dejavnost pomembno tudi z vidika realizacije človeka kot družbenega bitja, saj to je druženje z namenom.
Da bi nas bilo čim več tako mislečih in aktivnih vas vabim, da se nam pridružite v novem študijskem letu.

Izobraževalni program, ki smo ga v upravnem odboru pripravili vam ponuja vse dosedanje aktivnosti in tudi nekaj novih. Pri tem smo upoštevali želje in predloge naših članov. Nadaljevali bomo z vsemi krožki in delavnicami. Študiju tujih jezikov smo dodali krožek nemškega jezika za začetnike. Na področju umetnosti želimo organizirati dramski krožek. Telesne aktivnosti bomo obogatili z jogijsko telovadbo in telovadbo za moške. Z novimi programi bomo nadaljevali na področju spoznavanja zdravega življenjskega sloga. Naše aktivnosti bodo usmerjene v ohranjanje kulturne dediščine. Nova znanja bomo osvajali tudi na področju
računalništva in nove tehnologije. Organizirali bomo tudi predavanja na različne teme s področja zgodovine, zdravstva in drugih področij. Program smo obogatili s spremljevalnimi aktivnostmi med katere sodijo strokovne ekskurzije, enodnevni in večdnevni izleti, pohodi, druženja, dogodki, obisk opere in gledališča. Študijsko leto bomo zaključili s kulturnim dogodkom 19. aprila 2019 in piknikom v mesecu maju 2019. Pridružili se bomo humanitarnim akcijam in drugim dogodkom, ki jih bodo organizirali Občina Brda in Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in drugi.

Vpis v študijsko leto 2018/2019 bo potekal prvi teden v oktobru in sicer: 1. in 2. 10.2018 na Podružnični šoli Kojsko ter 3. in 4. 10. 2018 na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo od 17.00 do
19.00 ure.
Z izobraževanjem bomo pričeli 16.10.2018 po sprejetem urniku izobraževanja. V novo organiziranih krožkih in delavnicah se bo izobraževanje pričelo praviloma v novembru, ko
bodo skupine oblikovane z zadostnim številom udeležencev.
Študijsko leto bomo zaključili 19.4.2019 z zaključno prireditvijo v Hiši kulture v Šmartnem v sodelovanju z UNITRI Nova Gorica. Podrobnejše informacije so vam na voljo na spletni
strani www.unitribrda.si ali na GSM-u 041/393-309.

Več si lahko preberete v brošuri s klikom na spodnji link:
pdfProgram izobraževanj za šolsko leto 2018/2019 (datoteka pdf, velikost 128 kB)

Pridružite se nam, v družbi nam bo lepše!

Duška Prinčič Domenis, predsednica